A memoárírás lépései

A Beköttetlek Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt. A memoáríratás sokszor személytelen formában történik, tényekre, időpontokra épülve. A Beköttetlek ezzel szemben nagy hangsúlyt fektet az ügyfelek és családjuk megismerésére, a folyamatos kommunikációra, a történet gördülékenységére, a karakterábrázolásra és a megrendelőre szabott dizájnra.

Tervezés

Az első alkalommal beszélünk a kreatív formáról, témáról, a memoár hosszúságáról. Összeállítunk egy családfát és egy idővonalat a fontos eseményekről. Ezek alapján személyre szabott kérdéseket írok, amelyek az interjú során segítenek az emlékezésben.

Interjú

Körülbelül tíz órányi anyagra van szükség egy életinterjú elkészítéséhez. Ez természetesen változhat, mindenki más tempóban nyílik meg. Egy beszélgetés ideálisan 60-90 perc hosszú. A beszélgetések között pár napot kihagyunk, hogy az emlékezés hatékonyabb legyen.

Szerkesztés

Közösen átnézzük a memoár egyes fejezeteit, létrehozzuk a kívánt változtatásokat, és kiválasztjuk a könyvben megjelenő egyéb elemeket, pl. fényképeket, idézeteket. Igény és lehetőség szerint beszélgetek családtagokkal a könyvről, mit várnak tőle, milyennek képzelik el.

Bekötés

A memoár számtalan formát kaphat, valamint több példányban is elérhető, ez a rászánt összegtől függ. Készíthetünk e-könyvet, puhatáblás vagy keménykötésű, A3-as vagy A4-es méretű könyvet. A borító megtervezésére is nagy hangsúlyt fektetünk.

Referencia

Szerintem minden családnak szüksége van valami hasonlóra. Nagyapám egy igazi mesélő, számtalan alkalommal hallottam a történeteit, de meglepett, milyen sok új, eddig nem hallott emléket ismerhettem meg a könyvben. Lizi a családunk részévé vált egy kis időre, végtelen türelmével, kedvességével, s valami olyat alkotott, ami biztos vagyok benne, hogy féltve őrzött kincs lesz az én gyerekeim számára is.
Szabados Kinga
Megrendelőnk unokája